FYLKESMESTERSKAPET 2015

Årets fylkesmesterskap var det Akershus som stod for, og det ble avholdt 15 august. Det skulle egentlig arrangeres i Enebakkneset på Melnes gård, men av praktiske årsaker lot det seg ikke gjøre, og etter forespørsel fra Akershus gjeterhundnemnd ble det bestemt å ha det på Tangeland gård i Eidsberg i stedet for. Akershus skulle stå for arrangementet men altså låne sau og bane av Vidar. Det er ofte mange forberedelser i forkant av arrangering av prøver, og etter et par dager med intens innsats med kjøring av beitepusser, flytting av søyer og lam, kjøring av grinder og vanntank var man klar for prøve.

bilde-23

Banen under forberedelsene – kryssdrivet måles opp

Det var strålende sol og varmt hele dagen. Det ble satt ut vann til sauene, og både utsetterkveet og oppsamlingskveet var plassert i skyggen blant trærne slik at sauen hadde det svalt. Det var varmt for hundene, og det var derfor satt fram ekstra vanntrau som de kunne bade og kjøle seg ned i etter endt løp. Oslo Hundeskole hadde lånt oss en vanntank for anledningen. Dommer var Egil Lomsdalen.

Beitepusser FM

Beitepussing i solnedgang før prøven

Deltageren stod oppe på en høyde og sendte hunden over jordet, og måtte gå ned en bratt bakke for å komme til delingsringen. For klasse 2 og 1 var startpinnen plassert nede på flatmark. Prøven ble holdt på et ravinejorde, ikke ulikt hva som er vanlig beite i Østfoldtraktene, og det var en utfordrende bane, spesielt hentet viste seg å være vanskelig. Noen av deltagerne uttrykte bekymring for dette, men arrangørene mente at et slikt nivå må en regne med på et fylkesmesterskap, som i tillegg er uttaksprøve for deltagelse på NM for begge fylker. Hentet var ca. 250 meter med skrått inndriv, og sikten var delvis hindret av et stort tre midt på banen. Jordet var kupert, og tidvis mistet man hunden ut av synet. Fradrivet var ca. 140 m, kryssdrivet ca. 150 m, og det var både singling og deling. I Storbrittania er det ikke uvanlig å benytte seg av sauehenger som kve, dette er for å gjøre momentet mer praktisk og arbeidsrelatert, og slik valgte man også å gjøre det på årets fylkesmesterskap. Det skal gjøres oppmerksom på at sauene er vant med å gå på henger så dette var ikke noe ukjent og nytt for dem.
Østfolddeltagerne gikk først, og Akershus etterpå. Det viste seg at forholdene endret seg utover dagen, og det ble lettere å få sauene igjennom både bane og kve for de som gikk i pulje 2 etter at sauene ble kjørt tilbake. Dommeren påpekte også dette etter prøven.

Klasse 3
I klasse 3 stilte Østfold med 10 hunder fordelt på 5 deltagere. Monica gikk med Izi og Mayra, Vidar med Nel, Lynn, Tiili og Buck, Petter med Sam, Torunn med Hippi og Alexander med Glen og Dusty.
Alexander og Dusty ble årets fylkesmestere fra Østfold med 90 poeng av 110 mulige, etterfulgt av Vidar og Lynn med 74 p, Alexander og Glen og Vidar og Nel med 73 p, Buck og Vidar med 71 p, Monica og Mayra med 69 p og 61 p med Izi, Petter og Sam med 59 p, Tiili og Vidar med 24 p og Torunn og Hippi med 23 p.
Buck gikk dagens sterkeste driv av Østfoldhundene med 26 p, med Dusty og Nel hakk i hel. Sam gikk den beste utgangen med 20 p, og Mayra og Buck var de som fikk full betalt på løsingen med 10 p. Buck gikk det beste inndrivet til 17 p, tett etterfulgt av Dusty og Glen. Delingen var ganske jevn der Izi og Buck fikk 10 poeng, og de fleste andre fikk 9 poeng. Lynn og Izi fikk 10 poeng på kve, Buck og Hippi gikk her ut på tid. På singlingen fikk Dusty 10 poeng etterfulgt av Nel, Mayra og Izi på 8 p, mens både Sam og Glen gikk her ut på tid.
Årets fylkesmester for Akershus, og vinner av prøven, ble Geir Marring med Tess. De gikk til 94 p.

image-5

Petter Andersen

Klasse 2
I klasse 2 stilte Petter Andersen med Sweep fra Østfold sammen med 4 andre fra Akershus. Han gikk inn til en 2 plass med 54 poeng, bare 3 poeng bak vinneren Trine Røykaas fra Akershus med hunden Luke. Sweep hadde et veldig fint driv. Akershus hadde skaffet flotte premier i form at sitteunderlag til de 3 beste i hver klasse.

Klasse 1
I klasse 1 stilte det totalt 9 deltagere, av disse var 4 fra Østfold. Vinner ble Linda Karlsen med hunden Kiæråsens Zelda (NO47008/10). Zelda gikk jevnt over en fin prøve, god utgang og fint driv.  Dette var Lindas første gjeterhundprøve, og hun gjorde en flott innsats. Zelda gikk til 74 poeng av 90 mulige, og ble også godkjent gjeterhund.
Zelda er etter Torunn Osen sin Tunevannets Beyla og Bamse til Roy Eftedal.

image

Kiæråsens Zelda (Beyla x Bamse). (Foto: Linda Karlsen)

Monica og Yes (bildet er lånt fra fb)

Monica og Yes (bildet er lånt fra fb)

På 2. plass kom Monica Tegler med sin unghund Yes
(NO50510/14). De fikk 69 poeng. Yes er 11 måneder og etter Monicas tidligere hund Tinka og Jan Briskebys Boss (Arja-Maico).

VI gratulerer Østfolds nye godkjente gjeterhunder:
NO47008/10 Kiæråsens Zelda
NO50510/14 Yes

Vi gratulerer Alexander og Dusty som årets fylkesmestere i Østfold.

Øvrige resultatene fra prøven kan du se her.