FYLKESMESTERSKAPET I GRESSVIK DEN 05.10.2014

Østfold stod for tur til å arrangere FM i år, og Monica Tegler stod som ansvarlig for arrangementet via ØGL. Stedet var Gressvik i Østfold, og prøven foregikk på et fint gressjorde anskaffet av Astrid Bye Tolfsen. Torunn Osen hadde stilt sin sau til disposisjon for prøven, og det ble brukt NKS. Det var supert vær hele dagen, og godt humør blant de frammøtte.

Dommeren var Jon Sand fra Buskerud. Jon Sand er en av pionerene innen gjeterhundnorge, og merittlisten hans er lang. Han har blant annet vunnet NM mer enn 8 ganger i perioden 1982-2005, og i 1998 vant han EM med Mac. Han er fortsatt i toppsjiktet når det gjelder resultater på gjeterhundprøver i Norge. I 2007 arrangerte han, sammen med resten av familien Sand, EM for gjeterhunder i Norge. Han har skrevet bok om gjeterhunder, og hatt stor betydning for arbeidet med avl på BC gjennom blant annet å importere flere gode hunder fra Storbrittania. Han har vært leder av landsnemnda for gjeterhund i mange år. Der har han vært med på å styre utviklingen av både gjeterhundarbeidet og regelverk for prøver, samt utdanning av dommere. Det er ingen tvil om at Jon Sand innehar uvurderlig kunnskap og erfaring når det kommer til bruk av gjeterhund. Vi var heldige som fikk han til å dømme FM hos oss, og dette var en gyllen mulighet for deltagerne til å ta seg en prat og få noen gode råd og tips etter endt prøve dersom de ønsket det.

Det ble avholdt gjeterhundprøve i alle tre klasser, og starten gikk klokken 10 på formiddagen. Det var hele 26 hunder påmeldt i klasse 3 som både inneholdt singling og deling av umerket sau, 8 hunder i klasse 2 og 12 stykker i klasse 1. Noen folk møtte opp tidlig og hjalp til med å sette opp delering og andre forberedelser, og andre hjalp til med å bytte på å være utsettere underveis. Sauen gikk pent, og ga like og jevne forhold for deltagerne. Totalt 10 av de 26 hundene fikk brudd av ulike årsaker. Noen ble tatt av banen fordi det gikk for fort på inndrivet, og dommeren valgte å la hensynet til dyrevelferden veie tyngst. Andre fikk brudd fordi hunden mistet kontrollen over sauen. Sauen hadde blant annet trekk tilbake til utsetterkveet, og dersom man ikke stoppet hunden litt tidlig på en venstre utgang kom hunden på etterskudd og klarte ikke å hente inn sauene. Noen få gikk ut på tid i kveet, på tross av tapper innsats. Klasse 3-deltagerne strakk seg fra erfarne folk som har vært med i årevis til nye personer som prøvde seg for første gang, og det er gledelig å se at rekrutteringen til den vanskeligste klassen er tilstede. Totalt stilte Østfold med 7 deltagere i klasse 3, og flere av disse stilte med mer enn enn 1 hund hver seg.

Klasse 3 
Vinner av klasse 3 ble Steffen Pettersen med Bonzo (21977/07) med 106 poeng av 110 mulige. De ble dermed fylkesmestere for Akershus, og Steffen klarte med dette å kvalifisere seg til NM. Alexander Strøm og Spot (ISDS315200) ble fylkesmestere for Østfold med 104 poeng, og Alexander ble kvalifisert til NM med både Spot og Glen. Glen (ISDS 293198) kom på 7. plass. Vidar Tangeland kom på 3. og 4. plass med henholdsvis Buck (17060/2008) og Nel (S00/299588), og klarte å kvalifisere seg til NM med Buck, og førstereserve med Nel. Monica Tegler kom på 4. plass med Mayra (NO30312/12) som dermed ble 2. reserve. Hun kvalifiserte seg til NM med Izi (20974/08) som kom på 8. plass. Torunn Osen gikk med Hippi (NO30308/12). Hippi er kvikk og hadde en fin utgang. Hun slipper fint i flankene, men de gikk ut på tid i kveet. De klarte en fin 15. plass og 61 poeng.  De øvrige resultatene kan ses her.

Klasse 2
I klasse 2 stilte Østfold med 3 deltagere og beste østfolding med Astrid Bye Tolfsen med Zhea ( NO47009/10) og 76 poeng. Zhea er etter Klettåsen´s Tira og Moel Nap. Zhea gikk et jevnt og kontrollert løp, med fin-fin utgang og løsing. Hun kom på 2. plass bak Sissel Modin med Storm.

Klasse 1
I klasse 1 stilte Østfold med 4 deltagere og 7 hunder.  Vinner ble Jorun Andersen og Quila (NO30309/12) med 86 poeng. Jorun fikk dermed, i tillegg til å vinne klasse 1, også godkjent gjeterhundprøve på Quila. Hun har tidligere gått klasse 1 prøver og vært nærme å få 60 poeng, så det var naturlig nok en ekstra gledelig dag for Jorun, og meget vel fortjent. Tunevannets Quila kommer fra gode gjeterhundlinjer, og er etter Monica Teglers Tinka og Arne Chr. Sands Birk . Videre bakover i stamtavlen finner vi navn som Klettåsens Kira og Bobby Dalziels Jim og Dryden Joe. Quila hadde selskap av to av sine kullsøsken under årets FM, Hippi og Mayra som begge gikk klasse 3.
Linda Ulvedalen var en annen deltager som stilte med 3 hunder fra samme kull på årets FM. Disse er etter Serge van der Zweeps Gary og Akersborg Ellie. Av disse kom Hind Paw´s Mia (NO52735/12) på en 2. plass og 4. plassen gikk til Hoz (NO52730/12). Til slutt gikk hun med Kit – de hadde en flott løsing, men det ble litt vanskelig på utgangen og drivet, og de endte opp med 50 poeng. Hege Voldmo gikk med Gift som er kullsøster til Alexander Strøms Spot, og kom på 9. plass med 41 poeng. Gift hadde en fin utgang, men det trøblet seg litt til på løsingen, og påfølgende også på inndrivet, tilslutt gikk de ut på tid i kveet. Nye sjanser vil by seg for de hundene som ikke klarte gjeterhundprøven denne gangen.

Vi gratulerer Østfolds nye godkjente gjeterhunder:
NO3039/12 Tunevannets Quila
NO52735/12 Hind Paw´s Mia
NO52730/12 Hind Paw´s Hoz