GJETERHUNDPRØVE I EIDSBERG 3. SEPT 2016

Lørdag 3 september inviterte Vidar og Hege til gjeterhundprøve klasse 3 på gården i Eidsberg. En utfordrende og morsom bane på ravinebeitet ble satt opp, der deltagerne stod på en høyde og sendte hunden sin ut. Vanskelig sikt på inndrivet skapte utfordringer, og kveet var laget som en trakt der man fikk en sjanse på å få sauene igjennom. Været var eksemplarisk, og Østfold gjeterhundlag spanderte pølser på de fremmøtte. Mange sauebønder er i disse dager travelt opptatt med å sanke sau ned fra fjellet, og prøven var derfor ikke fulltegnet. I Østfold er det ikke vanlig å ha sauer som beiter fritt i fjell og skog grunnet at vi tilhører ulvesonen. Her går sauen gjerne på inngjerdet mark som ikke krever sanking, og det var en fin liten gjeng fra Østfold, pluss en vestfolding, som stilte til start.

Før prøven kunne gjennomføres var det en del arbeid som måtte gjøres. Først måtte sauene sankes og samles, for deretter å bli kjørt til gården og sortert. I første omgang ble søyer og lam skilt fra hverandre, noe som er vanlig å gjøre nå som høsten har kommet og lammene har blitt store og ikke lenger trenger sin mor.  I neste runde ble lammene delt, søyelam for seg og værlam for seg. Dette er fordi værlammene snart kommer i brunst, og de kan derfor ikke gå sammen med søyelammene mer. Dette er en vanlig del av driften for alle sauebønder nå på høsten og kan være ganske tidkrevende, og det var ekstra hyggelig at både nestlederen i ØGL, deltager Andreas Eklund fra Vestfold og dommer Sissel Modin stilte opp og hjalp Vidar med å få dette gjort.

Noen få hadde også kommet for å se på i det fine været. Siden prøven ikke var fulltegnet, og man hadde mange sauer tilgjengelig, var det god stemning for å gjennomføre to prøver samme dag. Deltagerne var flinke til å stille opp å være utsettere og hjelpe til. Vinner av begge prøvene ble vestfoldingen Andreas Eklund med sin hund Sam og Zappa.

Beste øsftolding i første prøve ble Vidar og Tiili med 2. plass, og 3. plass gikk til Petter og Sam. Beste østfolding i andre prøve ble også Vidar og Tiili med 3. plass, og Petter og Sam med 4. plass.

Tusen takk til Sissel som stilte opp som dommer. Vi er veldig takknemlige for Sissel som ofte bidrar og hjelper til med å dømme prøver hos oss.

vidar-og-tiili-prove-eidsberg-030916jpg

Tiili og Vidar utfører kveet

petter-og-sweep-030916

Petter og Sweep før start