GJETERHUNDPRØVER I ASKIM – NYLENDA GÅRD

Uttaksprøve den 03.08.16
For første gang ble det arrangert gjeterhundprøve hos Tonje og Petter på Nylenda gård i Askim. Den første prøven var en klasse 3 uttaksprøve til NM der kun østfoldinger kunne melde seg på. I tillegg fikk de som skulle hjelpe til med å være utsettere/jobbe i kve lov til å gå. Totalt fra Østfold gikk 12 hunder, fordelt på 7 førere. Prøven gikk på kveldstid.

Noen dager i forveien hadde vertskapet og frivillige hjulpet med å forberede til prøven. Banen ble satt opp i samsvar med dommer Geir Marring, og gjerdet ble åpnet opp mot skogen slik at dette ble brukt som kve. Dette ga sauene både skygge, le og beite. Sauen var av rasen spæl og pels, og siden dette var første gang de skulle brukes på en prøve ble de kjørt inn på forhånd slik det er anbefalt fra NSG. Å kjøre inn sau er viktig, dette gjør at sauen både blir vant til å gå for hund, og at de blir bekjent med å gå inn i et kve. Det gir også mulighet til å sjekke flokken og eventuelt ta ut dyrene som av ulike grunner ikke bør gå prøven. Prøven ble gjennomført på en bra måte der dyrevelferden ble godt ivaretatt både før, under og etter prøven.

TVT_4516

Østfold har i mange år hatt sine faste klasse 3 deltagere, Monica, Alexander og Vidar. Det er gøy å se at nye førere i Østfold stiller i klasse 3. Torunn kom med for et par år siden, det samme gjorde Petter og Tonje da de flyttet hit. Arild Johansen stilte for første gang med sin hund Aron, og Jostein Undrum stilte Dark. Aron og Arild gikk en flott utgang, men dessverre ble det litt for vanskelig på drivet for Aron der sauene trakk en del, og han gikk ut på tid. Jostein og Dark var uheldige med at Dark løp til oppsamlingskveet. De fikk derfor lov å gå en treningsrunde på slutten slik at hunden skulle få en positiv opplevelse.

TVT_4401

Tonje og Krutt klare for start

Best fra Østfold ble Monica og Izi som vant overlegent med 87 poeng. Monica gjorde det bra med alle sine 3 hunder og tok også 2. og 4. plass. På 3. plass kom Petter med sin unghund Aoife som blir spennende å følge videre. 5. plass gikk til Torunn og Hippi, og 6. plass til Vidar og Buck.

Distriktsprøve 07.08.16
Etter en vellykket uttaksprøve ble det bestemt å holde en ny prøve påfølgende søndag. Denne prøven var åpen for alle, og i utgangspunktet ble det satt opp klasse 2 og klasse 1. Dommer var Sissel Modin. Ved ankomst foreslo Sissel at de hundene påmeldt klasse 2, som vanligvis går klasse 3, også denne gangen fikk gå en klasse 3-bane. Det ble derfor lagt til deling og singling for disse. De øvrige deltagerne forble i klasse 2. Ved å gjøre det slik ble det hyggeligere for de øvrige klasse 2- deltagerne å gå uten å måtte «kjempe» med de mer erfarne klasse 3-hundene. Det var godt oppmøte på prøven, både av deltagere og tilskuere og masse god stemning hele dagen.

TVT_4441

Nr. 1 Janna og Min

Tiili gjeter1

Nr. 2 Vidar og Tiili

TVT_4374

Nr. 3 Petter og Aoife

I klasse 3 stilte 8 hunder fra Østfold, Akershus og Oppland. Vinner ble Janna Oulie med hunden Bare Min. De gikk til 98 poeng. På andreplass kom Vidar og Tiili med 88 poeng, og 3. plass gikk til Petter og Aoife med 85 poeng.

Fra venstre: Petter med Aoife, Janna med Min og Vidar med Tiili

Fra venstre: Petter med Aoife, Janna med Min og Vidar med Tiili

I klasse 2 stilte 7 hunder. Det var en utfordrende klasse 2 bane, og med trekk i sauene og mindre erfarne hunder var det 3 som klarte å fullføre med poeng. Vinner ble Hege Andersen med Shankly 66 poeng, andreplass gikk til Sverre Tarud med Biebier til 50 poeng, og 3. plass gikk til Wenche Tarud med Kellie som selv valgte å bryte og dermed beholdt sine 25 poeng.

TVT_4575

Dommer og arrangør

TVT_4457

Jostein og Dark

I klasse 1 stilte også 7 deltagere, 3 av disse fra Østfold. Noen av klasse 2-deltagerne fikk også starte i denne klassen da klasse 2 ble litt for krevende. To stykker klarte bruksprovet, og vinner av klassen ble Anton de Leon fra Oslo med hunden Kip til 78 poeng, og andreplass gikk til Tom Erik Aardal med hunden Kane til 63 poeng.

TVT_4604

Deltagere i alle klassene

Distriktsprøve i Buskerud
Den 4 august ble det arrangert distriktsprøve hos familien Sand i Buskerud med klasse 1. Her stilte Vidar med Huffy (Weed) og klarte bruksprovet med 74 poeng.

Vi gratulerer Østfolds nye godkjente hunder:
NO55404/13 Huffy (Weed)
S00/301191 Canen Kane

IMG_4082

Huffy (Floss x Maico)

Kane

Canen Kane (Baz x Canen Sable) Foto: Tom-Erik Aardal

Resultatlistene kan ses her.