NM 2016 – LIER, BUSKERUD

Den 7-9. oktober fant årets norgesmesterskap sted i Lier, på Sjåstad gård hos Jon Sand, så reiseveien var ikke så lang for østfoldingene denne gangen. Østfold hadde 4 plasser som startet jevnt fordelt på de to første innledningsrundene fredag og lørdag. Buskerud hadde ordnet med arrangement der folk fikk se saueklipping, barna fikk hilse på og kose med dyra, og de voksne kunne se på bl.a. Knarrhult og Royal Canin sine utstillinger. Været var fint hele helgen, og de som ønsket å betale litt ekstra var sikret sitteplass på tribune eller under telt, og det ble servert mat både i kiosk og på vaffelkarusellen.

Sauen som ble brukt var av typen norsk hvit. 45 deltagere var i ilden på fredag og nye 45 deltagere på lørdag. De 8 beste fra hver dag gikk videre til finalen. Fra Østfold gikk Petter Andersen med Sam og Monica Tegler med Izi på fredag.

Monica og Izi
Monica startet som nr. 8 med sin hund Izi som også er fylkesmester i Østfold. De gikk en klokkeren utgang til full pott 40 poeng og en meget god løsing til hele 19 poeng. Izi hadde fint tak på sauene og sauene gikk på en fin linje på inndrivet til hele 35 poeng av 40 mulige på inndrivet. På drivet var de av linja på krysset, men gikk et bra driv og fikk kun 8 poeng trekk totalt og halet inn 52 poeng. Både delingen og kveet gikk perfekt og de fikk full pott på begge momenter. Det siste momentet som er singlingen gikk dessverre ikke som Monica hadde ønsket, og alle poengene forsvant og de fikk bare 2 av 20 poeng. Likevel klarte de å få hele 188 poeng totalt, og havnet på 9. plass i den innledende runden, kun 1 poeng unna finaleplass. Det var et meget bra løp av Monica og Izi, og det er lov å si at det var litt surt å bare være 1 poeng unna finaleplassen.

Izi fra en annen anledning. Foto: Vidar Tangeland

Petter og Sam
Petter og Sam var startnummer 28. Sam var litt for vid i starten av utgangen, løp langs gjerdet og kom fint inn bak sauen til 37 poeng av 40 mulige. Sam løste sauene meget pent, kun 1 poeng trekk fra hver dommer, og hadde et pent, rett inndriv. Nær inndrivingsporten forsøkte sauene å smette utenfor porten, men Sam hentet de inn på linja igjen.  Svingen rundt pålen var litte grann for vid og de fikk 32 poeng  av 40 mulige på inndrivet. Mot port 2 hadde de en rett linje og en tett sving rundt porten før kryssdrivet. Etter halve kryssdrivet lå de litt nedenfor på linja, men hentet seg inn mot port 3, en av sauene holdt på å smette utenfor portåpningen, men Sam styrte fint opp og klarte å få alle sauene igjennom. De fikk 53 poeng på kryssdrivet, kun 7 poeng trekk. Delingen gikk meget bra, og de fikk 19 poeng. Kveet viste seg å by på utfordringer for svært mange av deltagerne, og mange gikk ut på tid her. Sauene ville ikke inn i kveet, og ofte endte man opp med at de løp rundt kveet i stedet for. Mange brukte også hunden aktivt mot kveet, og det viste seg at de som var flinkere til å bruke seg selv mens de  lot hunden ligge rolig, samt tok seg god tid, lyktes bedre i å få til kveet. Petter og Sam fikk en situasjon der søyene løp rundt kveet noen runder, så klarte han å finne roen og begynte å bruke seg selv mer. Sam lå stille og flyttet seg med ørsmå bevegelser, og sauene gikk inn i kveet. De fikk 5 poeng av 20 mulige. Det siste momentet, singling, gikk meget bra og de fikk 19 poeng. Totalt fikk de 184 poeng, og det var lenge spenning i om de skulle klare å komme til finalen. Til slutt havnet de på en fin 12. plass i den innledende runden.

Sam fra en annen anledning. Foto: Vidar Tangeland

Vidar og Tiili
På lørdag var Vidar og bartedyret Tiili først ute av østfoldingene med startnummer 12. Hun gikk en fin utgang til 37 av 40 poeng. Litt skjev løsing da hun ikke tok venstre kommando ga 4 poeng trekk og de fikk 16 poeng. Inndrivet gikk pent og sakte innover, men i starten var de utenfor linjen og mistet litt poeng, men derifra og inn gikk det strake veien inn på linja og de fikk 31 av 40 poeng. Svingen ved pålen var tett og fin og drivet gikk i et fint og rolig tempo til 51 av 60 mulige poeng. Delingen gikk perfekt til 20 poeng, men i kveet stampet sauene foran åpningen og ville ikke gå inn. Dessverre gikk de ut på tid her og fikk 0 poeng på kve og dermed også singling. Totalt fikk de 155 poeng og havnet på en 27. plass i den innledende runden.

Tiili fra en annen anledning. Foto: Vidar Tangeland

Petter og Sweep
Sistemann ut var Sweep med startnummer 26. Utgangen var fin med kun 2 poeng trekk. Sweep stoppet fint og løste selv og også her fikk de kun 2 poeng trekk. Inndrivet gikk litt utenfor linjen nær port 1, de treffer porten og det går fint inn til pålen. De fikk 28 av 40 mulige poeng på inndrivet. En litt vid sving rundt pålen, men fint på linjen mot port 2 og etter å ha passert porten fikk de en liten stopp. Kryssdrivet lå litt for høyt på linja den første halvdelen, hentet det inn mot port 3 men bommet på porten og gikk inn til 35 av 60 mulige poeng på drivet. Delingen gikk fint til 18 av 20 poeng, det samme med kveet. Sauene stoppet i kveåpningen slik de hadde også tidligere på dagen, men med litt tålmodighet gikk de tilslutt inn. Singlingen var perfekt med 20 poeng. Totalt fikk de 175 poeng og gikk inn til en 19 plass i den innledende runden.

 

 

 

Poengoversikt på de ulike momentene
Izi:          40 – 19 – 35 – 52 – 20 – 20 – 2 = 188 poeng, 17. plass
Sam:      37 – 18 – 32 – 53 – 19 –  5 – 19 = 184 poeng, 23 plass
Tiili:        37 – 16 – 31 – 51 – 20 – 0 – 0    = 155 poeng , 54 plass
Sweep:  38 – 18 – 28 – 35 – 18 – 18 – 20 = 175 poeng, 78 plass

Antall plasser fylket får tildelt avgjøres av sammenlagt plassering. Østfold fikk en snittplassering på 43, dermed beholder vi 4 plasser i neste års NM.