NM I BRUK AV GJETERHUND DEN 10-12 OKTOBER

Norgesmesterskapet 2014 fant sted i Ørsta i Møre og Romsdal, og banen var satt et lite stykke utenfor sentrum, nærmere bestemt i Follestaddalen. Som vanlig var det 90 deltagere fordelt på 2 kvalifiseringsdager, og fra Østfold deltok 3 deltagere med totalt 4 hunder. Det ble benyttet NKS fra besetningen til Odd Bjarne Bjørdal, og banen lå på et stort, flatt jorde med hus plassert til høyre for banen og gjerde langs venstre side. Dommere var Frankie McCullough fra Irland og Jon Aas fra Buskerud. Frankie har blant annet vunnet Irish National i 2010 med Craig (ISDS280659) som er en av Irlands mest kjente hunder.

Fra Østfold stilte Monica med Izi, Vidar med Buck og Alexander med Spot og Glen. For å være deltager på NM må man være medlem av Østfold gjeterhundlag og ha deltatt på to fastsatte lokale prøver, en fastsatt landsprøve og fylkesmesterskapet. De med høyest sammenlagt poengsum fra disse prøvene kvalifiserer seg til å delta i NM.

På innledende runde lørdag startet Monica med Izi. Izi hadde en fin utgang og løsning. Hun hadde litt stor fart på drivet og havnet derfor utenfor linja før port 3, men klarte å korrigere seg inn og traff alle portene. Hun brukte litt tid i deleringen, men fikk de inn i kveet til full pott etter litt jobbing der en av søyene var litt lite samarbeidsvillig. Hun hadde en rask singling, men fikk litt trekk på dette da hunden så på feil sau. Monica og Izi gikk et fint løp og endte på en 8. plass med 182 poeng, og klarte med dette akkurat å kvalifisere seg til finalen.

Alexander gikk med Spot første dag. Spot hadde en fin utgang, men på løsningen løp en av sauene bakover og han fikk dermed litt trekk her, samt en litt rotete start på inndrivet. Ellers gikk løpet jevnt pent, men tiden begynte å renne ut, og vi satt spente med høy puls da de endelig fikk fullført med tiden 11:53, som ga de 7 sekunders margin før tiden hadde gått ut. De kom på 8. plass med 174 poeng og klarte dermed akkurat å kvalifisere seg til finalen.

Lørdag gikk Alexander med Glen. Utgangen var litt vid, men fin løsning. Han hadde en stopp før port 3 på drivet, men gikk ellers pent og ryddig igjennom banen. Han fikk ikke singling godkjent første gang, uvisst hvorfor da det så fint ut, og han ble kalt tilbake for å gjøre momentet på nytt. Fikk så ny singling godkjent. Alexander og Glen gikk til 178 poeng og kom dermed på 13 plass, og kom ikke til finalen. Det var synd, for de gikk et flott og kontrollert løp.

IMG_9517

Alexander og Glen. Foto: Vidar Tangeland

Vidar og Buck startet tidlig på fredag. Tidlig startnummer første dag viste seg ikke å være en fordel for samtlige av de tidlig startende. Sander Hindenes med Gael som vant Nordisk Nursery i 2012, hadde store problemer på inndrivet og drivet, selv Jaran med Bea, som ble nr. 4 på VM, hadde problemer og kom ikke til finalen da de gikk ut på tid. Sauen var lite samarbeidsvillig og trakk sterkt nedover banen på inndrivet, og de nektet da gjerne å gå på det påfølgende drivet. Utover dagen roet de seg ned og ble lettere å håndtere. Buck gikk en fin utgang, men sauene satte opp farten på inndrivet og trakk sterkt nedover banen som også ble sett hos flere av de andre som startet tidlig. Buck ble liggende på etterskudd hele inndrivet og alle poengene forsvant. Da de rundet pålen nektet så sauene å gå og ble stående en god stund, men Buck taklet dette pent og rolig, og etter mye press fikk han de endelig til å flytte på seg. Når de så startet på gå igjen gikk resten av drivet bra. De hadde en fin deling, men grunnet problemene ved starten på drivet gikk tiden ut på kveet. De kom ikke videre, men fullførte under vanskelige forhold og bidro til at Østfold fikk en god sammenlagt plassering.

IMG_6428t

Buck. Foto: Vidar Tangeland

Arrangørene mente at 12 minutter skulle være tilstrekkelig, og det ble sagt at banen var kjørt igjennom av prøvehunder. Men grunnet problemene mange av de startende fikk på fredag ble det besluttet å øke tiden til 13 min på lørdag. Besetningen av sauer var heller ikke stor nok til at alle sauene gikk kun en gang hver seg per dag, men to.

IMG_9667

Alexander og Spot. Foto: Vidar Tangeland

De 16 beste gikk videre til finalen og Izi og Spot som kom på 8. plass startet derfor som nr. 1 og 2. Det var en krevende bane, tiden var satt til 25 min. Finalen inneholder dobbelthent og sortering, istedet for deling og singling. Resultatene legges ut fortløpende med unntak av de tre beste som holdes skjult fram til premieutdelingen.
Alexander var først ut og gikk et fint løp med Spot. Han ble trukket litt på dobbelthentet og sorteringen, men klarte å fullføre innenfor 25 min som var meget bra. 6 av deltagerne i finalen gikk nemlig ut på tid, og 2 fikk brudd. Spot fikk totalt 220 poeng og endte på en fin 10. plass sammenlagt.
Izi lå lenge blant topp 3, faktisk helt til siste løp, og det var spennede å være østfolding og følge med. De klarte også å fullføre banen og scoret bra med poeng på sorteringen. Totalt fikk de 262 poeng og endte på en flott 4. plass.

IMG_0026

Monica og Izi. Foto: Vidar Tangeland

Vinner ble Jo-Agnar Hansen og Sisko med 310 poeng, 2. plass gikk til Arja og Jan Briskeby med 286 poeng og 3. plass til Jaran Knive og Maico med 268 poeng.

IMG_9885

Jan Briskeby med Arja. Foto: Vidar Tangeland

Sammenlagt så klarte Østfold å gjøre det såpass bra at de fikk enda en plass til NM neste år. Østfold har nå derfor 5 plasser til NM 2015. Dette vil arrangeres 2-4. okt i Kvitfjell, Ringebu.

Vi gratulerer Monica og Izi med 4. plass, og Alexander og Spot med 10 plass i årets NM.