PRØVEREGLEMENT ØGL

Høsten nærmer seg og nå braker det snart for alvor løs med uttaksprøver til NM, landsprøver og andre store gjeterhundarrangementer. Østfold gjeterhundlag skal i oktober arrangere landsprøve i samarbeid med Akershus og Vestfold. Prøvefelt og område legger til rette for at dette skal bli riktig bra så vi gleder oss veldig og skal jobbe hardt for at det skal bli et flott arrangement!
Informasjon om prøvedatoer/påmelding for ØGLs prøver finner du på NGSs terminliste eller her.

Styret i ØGL ønsker at alle gjeterhundprøver og treninger skal være sosiale og hyggelige arrangementer for alle som er tilstede. Dessverre har vi tidligere opplevd episoder med uakseptabel og uønsket adferd og vi kommer derfor med en liten oppfriskning av retningslinjer og reglement slik at vi alle blir mer bevisste på hvordan vi opptrer og oppfører oss. Alle prøver i regi av ØGL følger retningslinjene under. Deltakere og tilskuere som er til stede på prøver og ikke forholder seg til disse vil bli gjort oppmerksom på at retningslinjene skal følges. Vi oppfordrer alle å utvise sportslig oppførsel på prøvene slik at de blir flotte arrangementer vi som gjeterhundentusiaster kan være stolte av både sportslig og sosialt!

 

To gjeterhundlegender og konkurrenter. Glyn Jones fra Wales og Dennis Birchall fra Irland.

Retningslinjene under i rødt er sakset direkte fra NSG sitt prøvereglement for gjeterhundprøver. Teksten i sort er kommentarer og tolkninger av ISDS sitt prøvereglement skrevet av Sue Main (oversatt til norsk av ØGL) og som var retningslinjene for EM da det ble arrangert i Norge i 2017.

RESPEKT FOR ARRANGEMENTET

Alle førere er forventet å opprettholde de beste standarder for oppførsel og atferd på prøven. 

Prøven er ikke et sted for banning eller ufin språkbruk. Prøven er heller ikke et sted for dårlig oppførsel eller for å la temperamentet få fritt utløp. Slik oppførsel hjelper ikke hverken hund eller fører.

Gjeterhundprøver skal være et utstillingsvindu for gode gjeterhunder. Når ting ikke går som forventet, forlat banen uten å vise sinne, skuffelse, irritasjon etc. Bestem deg heller for å gå hjem og trene mer slik at du stiller enda bedre forberedt på neste prøve hvis hunden din ikke lever opp til standarden.

Arrangør og dommer vil vurdere innrapportering av forseelser og manglende respektabel oppførsel.

Å kritiserer prøven og arrangørene setter fremtidige arrangementer på spill! Uten disse menneskene som stiller opp for deg ville det ikke blitt noen prøve. Hjelp til i stedet for å kritisere!

RESPEKT FOR DOMMERE

Dommeren kan vise bort fra prøven folk som ikke holder seg til prøvereglene og som nekter å rette seg etter ordrer fra han.

Det er mulighet til å protestere mot prøven, dersom en deltaker meiner han har fått prøven ødelagt ved at utenforliggende forhold har påvirka resultatet negativt. Protesten må settes fram skriftlig til dommeren, straks etter at løpet er avslutta. Dommeren avgjør om en protest skal tas til følge, og dommeren sin beslutning er endelig.

Om en fører har spørsmål om poengutdeling skal arrangøren kontaktes umiddelbart.  Førere eller deres agenter har forbud mot å nærme seg en dommer for å diskutere eller påvirke tildeling av poeng.

Dømming er ikke en svart/hvitt oppgave med på forhånd definerte poeng som trekkes fra ettersom feil gjøres under løpet. Det er ikke alltid enkelt når en avgjørelse ikke kan diskuteres i timevis, men må tas i løpet av sekunder.

Det er kun dommeren som konsentrerer seg om hvert enkelt løp under hele prøven, ikke førerne som kun ser noen hele løp eller deler av løp.

Gjeterhundprøver skal være hyggelige for alle; gamle, unge, nybegynnere og mer erfarne deltakere. Ikke vær uprofesjonell, uvennlig eller aggressiv. Del av din kunnskap, vær høflig og vennlig og fremfor alt utvis sportslig opptreden mot alle som er tilstede.

Dere kan lese mer om prøvereglement og oppførsel på prøver her:

REGLER FOR GJETERHUNDPRØVER- NSG sitt prøvereglement (http://www.nsg.no/getfile.php/13100951-1490110276/_NSG-PDF-filer/Gjeterhund/Gjeterhundprøver/Prøvereglement%20for%20gjeterhundprøver_revidert2017.pdf)

Trial Etiquette

‘’Hints and Tips for the Trial Field’’ A brief guide to etiquette, protocol and handling on the trial field. Sue Main.