NM I BRUK AV GJETERHUNDER 2015 – KVITFJELL, OPPLAND

Årets NM fant sted i Kvitfjell første helgen i oktober med fint høstvær hele helgen.  Østfold hadde med 5 deltagere av totalt 90 startende. Banen var lagt til Målområdet med et hent på ca. 400 meter med deling og singling av merket sau. Sauen var fra to besetninger og bestod av NKS. Det var fin sau å gå prøve på, og banen var utfordrende i forhold til vanskelige lytteforhold på avstand, noe man så flere av hundene opplevde. På dommergjennomgangen fikk man opplyst at dersom man sendte hunden på en høyre utgang var det en viss fare for at den kom på baksiden av et gjerde ved utsetterkveet der den ikke kom fram igjen. De fleste valgte derfor å sende venstre utgang. Østfold hadde 3 deltagere som startet fredag og 2 som startet lørdag. Tiden var satt til 13 min og total poengsum mulig å oppnå var 220 poeng.

Først ut på fredag var Alexander og Dusty med startnummer 21. Han måtte bruke ekstra kommando på utgangen, og Dusty stoppet opp et par ganger. Dermed fikk han 28 poeng av 40 mulige. Løsingen var fin med 14 av 20 poeng. Inndrivet gikk fint, men hadde litt mindre flyt så også her fikk de 28 av 40 mulige poeng. Med unntak av litt kluss rundt en av portene på kryssdrivet gikk det fint og de fikk 48 av 60 poeng. Sauene var vanskelige å dele og klumpet seg sammen rundt Alexander. Han gikk derfor dessverre ut på tid i deleringen. Totalt fikk de 118 poeng og endte på en 43 plass i den innledende runden.

Dusty

Alexander og Dusty (Foto: Vidar Tangeland)

Nestemann ut var Petter og Sam med startnummer 28. Dette var Petters første NM som deltager og han og Sam gjorde en god figur på banen. Han sendte venstre utgang og hadde en fin løsning og inndriv. Han fikk 38 av 40 mulige poeng på utgangen, full pott med 20 på løsinga, og 31 av 40 mulige på inndrivet. Fradrivet gikk pent på linja med en tett sving ved port 2. Sam var litt for høyt på linja nær port 3 men traff porten fint. De fikk 48 av 60 mulige poeng på kryssdrivet. Kve og deling gikk veldig bra da han klarte å holde litt mer avstand til sauene og dermed var det lettere å få delt de, og han fikk full pott med 20 poeng på deling og 19 på kve. Dessverre gikk de ut på tid i singlingen, og endte med 176 av 220 poeng og en fin 16 plass i den innledende runden, og 31 plass totalt. Veldig bra prestasjon for første gangs deltagelse i NM.

IMG_9519

Petter og Sam (Foto: Vidar Tangeland)

Sist ut var Monica med Izi med startnummer 43. De har deltatt i mange store konkurranser i tillegg til NM som Nordisk og EM, og har mye erfaring.  Monica sendte også venstre utgang. Izi slo litt inn og Monica måtte gi en ekstra kommando for å få henne ut. Det resulterte i 2 poeng trekk og de fikk 38 poeng på utgang og 19 på løsingen. Inndrivet gikk meget fint og rett inn og var et av dagens beste, og her fikk de 37 av 40 mulige poeng. Kryssdrivet gikk i fint, jevnt tempo og de holdt linja. Etter port 3 forsøkte en av sauene å løpe avgårde, men Izi stoppet henne og hentet henne fint inn igjen. De løp på linje inn i deleringen og Monica fikk 51 av 60 mulige poeng på dette momentet, noe som også var et av dagens beste kryssdriv. Sauene samlet seg fint i deleringen og de fikk full pott på 20 poeng. På kveet går sauene mot åpningen, snur seg og ser på Izi slik at Monica må hjelpe til litt aktivt for å få det til å gå inn. De får 15 av 20 mulige poeng. Singlingen scoret de fullt på, og utførte en rolig fin singling. De gikk til 200 av 220 mulige poeng og kom på 2 plass i den innledende runden. Med dette kvalifiserte de seg til finalen på søndag, sammen med dagens 8 beste totalt.

IMG_9735

Monica og Izi på inndrivet (Foto: Vidar Tangeland)

Lørdag var det Alexander og Glen sin tur med startnummer 66. Alexander valgte å sende Glen på en høyre utgang. Glen løp veldig vidt, og Alexander forsøkte å kommandere han men for sent. Dessverre løp Glen til utsetterkveet der det var stengt og de måtte bryte. Vidar og Buck var siste par ut fra Østfold. Buck går en fin utgang til 35 av 40 mulige poeng og får 10 poeng på løsinga. Buck hørte ikke på fløytesignalene til Vidar på inndrivet og han valgte derfor selv å bryte løpet på starten av fradrivet.

Søndag var det finale med de beste 8 fra lørdag og de beste 8 fra søndag. I finalen er det vanligvis dobbelthent og sortering, også i år. Første hentet var til høyre, men utsettet var plassert lavere ned på banen slik at hundene ikke løp seg bort. Andre hent var plassert ganske likt som ved de innledende rundene. Etter begge grupper er hentet inn til et fastsatt punkt, samles flokkene og drives gjennom kryssdrivet. Deretter føres de inn i deleringen der man skal sortere ut alle søyene som ikke er merket. De 5 man sitter igjen med skal man så ta inn i kveet. Tiden var satt til 26 minutter. Monica startet som nr 14. Izi tok ikke kommando på første inndriv, Monica hadde litt problemer med fløyta si og dermed kom Izi langt utafor linja med portbom. På andre hentet slo hun ikke ut, men løp rett mot sauene og krysset. En kryssing medfører dessverre opp til 80% tap av poeng.  Hun kom litt tett mot dem noe som resulterte i at sauene begynte å bevege seg før hun kom fram. Hun fikk samlet de og derfra drev hun de fint inn. Kryssdrivet gikk veldig bra, det eneste var en sau som gikk utenfor port 3. I sorteringsringen fikk de ut en flokk med umerket sau på en fin måte, Izi måtte så stoppe en merket søye som ikke skulle sorteres ut, og et par søyer kom litt utenfor ringen.

cropped-IMG_0662.jpg

Monica og Izi sorterer ut den første flokken. (Foto: Vidar Tangeland)

Et liten stund var det spennende for oss som så på fordi hun var veldig nærme kanten på deleringen, men hun jobbet flokken fint inn mot sentrum av ringen igjen. Monica og Izi jobbet med å få flyttet sauene i en slik posisjon at de kunne sortere ut de siste 4 uten merke. En av søyene løp ut, etterfulgt av en søye med bånd, men Izi fikk stoppet denne. Etter ytterligere litt jobbing fikk de ut 2 til, og så til slutt den siste med litt aktiv og god jobbing av Monica da søyen forsøkte å løpe tilbake til flokken som stod igjen.

Monica sorterer

Monica og Izi sorterer (Foto: Vidar Tangeland)

Etter å ha sørget for god avstand til den flokken som var sortert ut gikk de mot kveet med de 5 som var merket. De forsøkte å løpe rundt kveet, men ble stoppet av Izi. De stod litt stille  i åpningen før de valgte å gå inn. Monica fikk 209 poeng og endte til slutt på en fin 13 plass i årets NM.

Vinneren ble Karin Mattsson fra Hedmark med Trim, 2 plass gikk til Jaran Knive fra Buskerud med Bea og 3 plass til Jane Espevoll fra Rogaland med Pia.

IMG_0868

Pallen, topp 3. (Foto: Vidar Tangeland)

Lørdag var det festmiddag på arrangørhotellet og det ble servert soppsuppe til forrett, lam til hovedrett og creme brulee til dessert. Mellom rettene ble det presentert morsomme pauseinnslag til stor latter blant gjestene.

Bildet viser Erik Sveen og Klara Karlsen som var blant arrangørene, og dommer Andy Carnegie.

Bildet viser Erik Sveen og Klara Karlsen som var blant arrangørene, og dommer Andy Carnegie. (Foto: Vidar Tangeland)

Antall plasser hvert fylke får tildelt regnes ut i fra et gjennomsnitt av alle som deltar. Siden Østfold hadde 3 deltagere rangert lavere enn gjennomsnittet mistet vi en plass i neste års NM. Vi har da 4 plasser i 2016. Neste år foregår NM hos Jon Sand i Lier, Buskerud.